Facebook ve Google+ Arasindaki Cyber Cekisme

Sosyal medya platformlari internetin yeni web portallari haline donusurken Facebook ve Google arasindaki rekabet heyecanla devam ediyor. Google+ in kullaniciya acilimindan kisa bir sure sonra Facebook  bilgi ozelligi (privacy), etiketleme (tagging), ve paylasim (sharing) alaninda yaptigi yeniliklerle internette sosyal medyaya olan hakimiyetini Google'a kaptirmayacagini vurguladi. Ayrica Skype ile anlasip Facebook ortaminda bire bir vidyo chat'e imkan saglayan Facebook, Google+' in 10 kisiye kadar vidyo chat yapmaya imkan saglayan Hangouts vidyo chat ortamina alternatif olusturdu. Facebook' un getirdigi bu yeniliklerle kisisel bilgi ozelligi (privacy) alaninda yarattigi olumsuz imaji onarip onarmayacagi ise zaman icinde belli olacak.

Songul Aslanturk

Rekabetin Galibi Internette Hakimiyet Kuracak

Google Google+ sosyal agini ekleyerek sirketi yeniden sekillendirme cabasi icinde. Google+' i Gmail, Google Documents, Search gibi sundugu tum servislere eklemeyi planlayan Google, uyguladigi bu taktikle kullanicinin konu paylasmak icin Facebook'a atlamasini onlemeyi amacliyor. Facebook'un arama motoru olmadigi icin Google bu alanda oldukca avantajli.

Kulanici sayisi acisindan da Facebook Google'un yakinlarinda bile degil. The Wall Street Journal' in aciklamasina gore gunluk ziyaretci sayisi milyarlari bulan Google' un yillik reklam geliri 29.3 milyar. Facebook ise 700 milyon gunluk ziyareticiye sahip ve yillik reklam geliri 1.86 milyar. Google'un gelirinin Facebook'tan buyuk olmasi bizi yaniltmasin cunki Facebook hizli bir sekilde buyumeye devam ediyor ve trafiginin cogu Google'a bagli. Dolayisiyla Google'un buyumesi Facebook'un buyumesini olumlu bir sekilde etkileyecek.

Google' un Arastirma Devi Olmasi Avantaj

Facebook'un arama alaninda Google ile yarismasi imkansiz. Ancak Google acisindan problem cogunlugun Google'u sadece arama motoru olarak dusunmesi. Ote yandan Facebook platformu kullanicinin online varligini gelistirmesini ve artirmasini sagliyor. Google' un +1 tusunun arastirma sonucu bulunan kaynaklari Google+' ta paylasmaya olanak saglamasi bir cok kullanicinin  Google+' i Facebook'a tercih etmesine sebep olabilir. Ayrica +1 snippetlerini yayincilarin istedigi gibi degistirebilecek olmasida bir cok yayincinin ilgisini cekecektir.  Gunde 4 milyar gorunum getiren +1 tusu su ana kadar 1 milyondan fazla web sitesine eklendi ancak +1' nin ne kadar etkili olacagini gorunum (view) degil tiklama sayisinin belirleyecegi de kesin. Bilgi arastirma devi olan Google'un arastirma ozelliginin Google+' taki trafigi artirip artirmayacagi Google'un bundan sonra izleyecegi sosyal ag politikasina bagli olacak.

Kullanim Kolayligi Lideri Belirleyecek

Internette tek basina lider olan Google' un liderligini sosyal ag alaninda elinden alan Facebook, Google+ atagina karsin yeni fonksiyonel degisimleriyle Facebook'u kolay kullanim odakli yapma yolunda. Oldukca heyecanli baslayan ve kullanici acisindan pozitif sonuclar doguran bu cekisme internetteki sosyal ag oyununun gidisatini degistirdi. Kullanici acisindan heyecanli olan bolum ise her iki sosyal ag servisininde en fazla uyeye ve trafige sahip olabilmek icin kolay kullanim odakli fonksiyonellikler gelistirme cabasi icinde olmasi. Google+' in Circles, Fotograf Tagging ve Hangouts'una karsit bir cok fonksiyonel yenilikler sunan Facebook artik cok daha kolay kullanilabilen bir sosyal ag olma yolunda. Eskiden Gizlilik Ayarlari (Privacy Settings) bolumune giderek ayarlari degistirebilen Facebook kullanicisi artik bu ayar degisikligini profilinin her bolumunde yapabilecek. Ayrica tag (etiketlenme) alanindaki yeniliklerde oldukca heyecan verici. Artik kullanici diger kullanicilar kendisini tag ettiginde bunu kabul etme yada etmeme imkanina sahip olacak. Degisiklige ugrayan Places' de(lokasyon) kullaniciya aktivite sonrasi o aktivitenin lokasyonunu tag etme olanagini sunuyor. Bunun sonucu olarak Places ikonu IOS ve Android aplikasyonlardan cikarildi ve Nearby' a donustu. Daha onceden yaptiginiz statu anonslarinizin kimlerle paylasilacagini da daha sonradan degistirebileceksiniz.

Google+'in Ayricalik Taktigi (Invite-Only) Buyuk Ilgi Uyandirdi

Cokta eskiye dayanmayan MySpace ve Facebook' un populerlik rekabetini hatirlarsak ayni rekabetin gunumuzde Google+ ve Facebook arasinda yasandigini goruruz. Davetiye ile katilim (invite-only) taktigiyle Google+ uyelerinde ayricalik hissini uyandirmayi basardi ve uye olmayanlarinda uye olabilmek icin davetiye almaya calismasina sebep oldu. Boylece Google+ herkese acilmadan yogun bir ilgi ve merak uyandirdi hem medyada hemde potensiyel kullanicida. Cok kisa surede buyuk bir uye kitlesine ulasan Google+'in bundan sonra yapmasi gereken bu ilgiyi kendi sosyal ortaminda devam ettirerek yeni uyeler eklemesi var olan uyelerine.

Kullanici Kullanimi Kolay En Populer Sosyal Agi Sececek

Galip gelenin kim olacagini kestirmek icin oldukca erken ancak sosyal medya sitelerinin kullanim kolayligi ve populerligi sosyal medyanin liderini belirleyecek dersek pekte yanilmis olmayiz herhalde. Kullanici aktivitenin en yogun oldugu populer ve kullanimi kolay olan sosyal medya sitesini sececek dijital sosyal ortam olarak. Ayrica Facebook'un uyelerin bilgilerini reklam verenlerle paylasiyor olmasi ve Google'un bu alanda uyelerine daha saygili bir politika izlemesi sosyal ag kullanicilarinin sosyal dijital ortam secim kararini buyuk oranda etkileyecek. Bu cekismede Twitter ve LinkedIn gibi diger sosyal aglarin yeride bu iki devin arasinda olacak. Bu tur servisler sosyal ag alaninda rekabet icin tasarlanmadigindan kendi ozel kullanici kitlesini koruyacak ve buyumeye devam edecek.

PUBLISHED @ Marketing Turkiye