Sosyal Medya ve 2012 ABD Başkanlık Seçimleri

Songül Aslantürk · 15.05.2011

Barack Obama'nın 2012 seçim kampanyasının açılışı için hazırlattığı ve Nisan ayında YouTube'da yayınlanan video yaklaşık 168 bin kez izlendi. "Her şey Bizimle Başlar" başlıklı video daha başarılı, dünya lideri bir Amerika için Amerikan halkını aktif olmaya davet ediyor. Video kampanyasını telefon yazılım mesajları ve elektronik mesajlar takip ediyor. Ayrıca Barack Obama, Twitter ve YouTube kanalı aracılığı ile de taraftarlarıyla buluşup, onlardan gelen soruları cevaplandırıyor. Beyaz Saray İletişim Başkanı Dan Pfeiffer bu tür sosyal medya kullanımlı kampanya modellerinin seçim yarışları süresince halkın karşısına çıkacağını belirtti.

Hükümet teknolojiye ayak uyduruyor
20 Nisan'da Barack Obama ile Facebook CEO'su Mark Zuckerberg' in Facebook'ta gerçekleştirdiği canlı sohbet, demokrat partinin sosyal medyanın ve yeni teknolojinin taraftar toplamada ne kadar etkili olduğuna verdiği önemi bir kez daha kanıtladı. Şubat ayında da Barack Obama başta Zuckerberg olmak üzere, Google Yönetim Kurulu Başkanı Eric Schmidt, Apple'in Genel Müdürü Steve Jobs ve Netflix Genel Müdürü Reed Hastings ve diğer yüksek teknoloji liderleriyle kapitalist yatırımcı olan John Doerr'in California'daki evinde düzenlenen yemekte bir araya geldi.

2008 seçimlerinden çok iyi hatırlandığı gibi Barack Obama'ya seçimleri kazandıran sosyal medyanın etkili bir şekilde kullanılmasıydı. Obama 2012 seçimlerinde yine aynı yöntemi uyguluyor. Sosyal medya kanalları ile Amerikan halkıyla nasıl iletişim kurulacağı konusunda uzman olan Obama'nın 2008 seçim kampanyası müdürü David Plouffe de 2012 Beyaz Saray seçim kampanyası ekibine katıldığını açıkladı.

Obama'nın rakipleri akıllandı

Tabiî ki 2012 seçimleri sadece demokratların sosyal medya ve teknolojinin getirdiği etkili iletişim yöntemlerinden yararlanacağı bir seçim kampanyası olmayacak. Cumhuriyetçi Parti adayları da 2012 seçimlerine dijital seçim kampanyalarıyla hızlı bir başlangıç yaptı. Obama'nin rakipleri olan Sarah Palin, Donald Trump ve Michelle Bachman da sosyal medya kanallarında yoğun bir şekilde taraftarlarla iletişime geçmeye başladı. Twitter, Youtube gibi kanallarda adaylar taraftarlarıyla buluşuyor, halkın sorularına cevaplar veriyor. Adaylar, halkı seçimlerin yönünü belirlemeye davet ediyor. Böylece kendini ülke geleceğinde önemli bir etken olarak gören taraftar desteklediği partinin mesajlarını kendi sosyal medya kanallarında çevresine duyurup yeni taraftar toplama çabasına giriyor. Ayrıca diğer parti yetkilileri de internette düzenlenen yuvarlak masa oturumlarında halkın sorularını cevaplandırıyor.

Seçimlerin kaderini belirleyecek

Sosyal medya uzmanlarına göre 2012 seçimleri için adayların sosyal medyayı çok daha etkili bir biçimde kullanması şart. İlerleyen teknolojiyi daha bilinçli kullanan halk kendisine sunulan bilgileri algılama ve paylaşma konusunda daha seçici. Bir bakıma halk artık sosyal medya uzmanı ve sosyal medya kullanımının fikir yayma konusundaki etkisinin bilincinde. Halkla iletişime geçen adaylar sundukları mesajlarla ve halkın sorularına verdikleri yanıtlarla oldukça açık ve net olmak zorundalar. Yanıltıcı bilgiler ve tatmin etmeyecek açıklamalar taraftarların güveni sarsacağı gibi yeni taraftar toplamayı da zorlaştıracak. Verilen mesajların zamanlaması ve hedef edilen kitlelerin özelliğine göre diyaloglar kurulması da başarılı dijital kampanyaların ana unsurlarından biri. Facebook, YouTube, Twitter gibi sosyal medya devlerinin aktif olarak kullanımı ve dijital reklamcılık ve mobil reklamcılık gibi yeni reklam anlayışlarının uygulaması da farklı gruplara ulaşımı sağlayacak.

Etkili sosyal medya kullanımına güzel bir örnek Obama'nın Facebook sayfası. Bu sayfadaki ‘Get Involved' linkine tıklayan ziyaretçi blok tarzında tasarlanmış olan başka bir web sitesine yönlendiriliyor. Yönlendirildiği sitede Obama'nin Twitter mesajı ile karşılaşan ziyaretçiden istenen, bu mesajı kopyalayıp kendi sosyal medya kanalında yayınlaması. Mesajın içeriği #Obama2012 hashtag ve Obama web sitesinin URL adresi.

Diğer başarılı uygulama ise 2008 seçimlerinde yoğun olarak kullanılan telefon yazılım mesajları aracılığıyla halkı dijital seçim kampanyası reklamlarına abone olmaya davet etmek. Obama gittiği yerel bölgelerde verdiği konuşmalarda halka cep telefonlarını çıkarıp seçim için kullanılan yazılım numarasına mesaj göndermesini rica ediyordu. Böylece izleyici bunu takiben gelecek seçim içerikli mesajlara abone oluyordu.

Çoğulculuk anlayışlı iletişim

Dijital seçim kampanyaları klasik seçim kampanyalarından çok da farklı değil aslında. Adaylar hala medyanın yardımı ve teknolojinin sunduğu imkânlar ile taraftar toplamaya ve var olan taraftarları partilerini desteklemeye davet ediyor. Günümüz teknolojisinin ve iletişim değişiminin getirdiği avantaj bire bir diyalogdan çok çoğulculuk anlayışlı iletişim. Normal bir Facebook kullanıcısının yaklaşık 400 Facebook arkadaşına sahip olduğunu varsayarsak, Facebook'ta yayınlanacak bir mesajın ulaşacağı insan sayısı oldukça önemli. Son dönemlerde birçok politik aktivitede yaygın olarak kullanılan Twitter ve benzeri sosyal medya kanallarının geniş kitleleri ne kadar kısa sürede harekete geçirdiği ise bunun diğer bir kanıtı. Zamanlaması iyi ayarlanmış ve içeriği hedef alınan kitleye göre hazırlanmış mesaj, sosyal medya devlerinde doğru kişilerin önderliğinde yayınlandığı sürece ulaşılmak istenen hedefe varmamak için hiç bir engel yok.

İnsanlığın daha ferah, aydın ve umut dolu günlere taşınması umudu ve inancıyla, geleceğin lider adaylarından ve geleceği belirleyecek bizlerden beklentim teknolojinin verdiği hizmetleri bilinçli kullanması ve paylaşacağı mesajların yaratacağı etkiyi iyi tartması.

2012 seçimleri oldukça heyecanlı başladı ve heyecanlı da devam edeceğe benziyor. Seçim kampanyalarının geçireceği değişimi ve yaratıcı uygulamaları görmeyi merakla bekliyorum. Ya siz?

PUBLISHED @ BPI News.somee.com